Valfrihetens Android

Som gammal Palm- och Palm Pilot-användare blev jag riktigt glad när jag sprang på kära gamla Graffiti för att mata in text. Minns du Graffiti? Eller har du knappt hört talas om det?

Graffiti

 

Instruktion om Graffiti på en Palm IIIxe

Det var de där krumelurerna som man ritade på skärmen. Ett streck per bokstav. Bokstaven »a» ritade man som A fast utan mittstrecket. Börja längst ned till vänster, dra snett upp åt höger och sedan ned till höger. När man slutade röra vid skärmen så tolkades strecket som ett »a». Jag älskade det här sättet att mata in, det gjorde nog de flesta som fastnade för de små dosorna från Palm för att hålla reda på livet.

Jag hittade alltså Graffiti för Android och efter ett glädjetjut så fick jag en fråga om det är relevant idag. Min vän hade inte hört talas om det på länge.

Graffiti var ju bundet till enbart Palm och Palm har varit döende rätt länge så det förklarar nog varför han inte hade hört om det på länge.

Är det relevant då?

Ja, jag tycker det. Det är relevant som inmatningsmetod i sig själv och det är relevant för Android att ha många olika sätt att mata in text på. Relevansen är nog lika stor nu som på tiden med Palm Pilot genom modeller som Palm V och vidare till »dagens» Palm utan tangentbord. (Det känns som inget har hänt med dessa de senaste fem åren. Jag upptäcker just att HP, efter sitt köp av företaget Palm, verkar ha skrotat PDA-erna. Om jag har fel, om jag hittade dåligt, så säg gärna till!)

Relevansen för Graffiti ligger i att det är enkelt att mata in text genom att använda samma yta om och om igen. Det som är vanligast idag, att rita ut ett tangentbord på den tryckkänsliga skärmen, fungerar ju bara om jag trycker på rätt ställe på skärmens glasskiva. En halv millimeter för långt ned och jag får in ett G istället för ett T.  Med små utritade tangentbord under glasskiva går det inte att känna skillnad på var gränserna mellan knapparna är. Undra på att jag knappar in fel.

Med Graffiti minskar i alla fall min felslagsfrekvens. Ett B blir ett B med Graffiti. Men visst, perfekt är det ju inte, om jag slarvar så kan krumeluren som skulle blir ett B bli något annat. Jag provar att med skriva krumeluren fel – det blev ett ^. Nytt försök, lite annorlunda provocerad felskrivning: ett Z. Med vanligt skrivande så blir det rätt mest hela tiden, bra mycket oftare än när jag petar på vanliga utritade tangentbordet som jag inte känner.

Jag ser fördelen i att det finns flera olika inmatningssätt på Androidtelefoner. Ibland är jag i en situation där allt stämmer – jag vill skriva snabbt, har båda händerna till förfogande och jag kan koncentrera mig på att titta på skärmen. Ibland har jag bara en hand ledig och jag har kanske inte heller möjlighet att koncentrera mig på att titta på skärmen för varendaste bokstav som jag skriver. Valen blir olika i olika situationer.

Jag ser det som en jättestor fördel att enkelt kunna byta mellan olika inmatningsmetoder beroende på min situation. Att ha flera olika varianter nedladdade på telefonen.

Vad finns det då för varianter?

Som grund ett tangentbord där alla tangenter ligger i ett rakt rutmönster eller ett där raderna som på ett fysiskt är förskjutna sinsemellan. Rakt under G har du skarven mellan V och B. Det är bra i många situationer, det är enkelt att komma igång med. Specialtecken genom att hålla knappar intryckta länge.

En liten förbättring är att se till att tangentbordet har en massa specialtecken på egna knappar. Skriva »ä» blir så mycket lättare med en Ä-knapp än om jag måste hålla fingret på A-knappen länge nog för att få upp några olika alternativa bokstäver och tecken som »â», »à», »å» och även »ä».

Creative Commons - Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

Androidtelefons tangentbord med ordlistor

En större förbättring nås genom att att inmatningen stöds av ordlistord, i stil med T9 på förra generationens telefoner med fortfarande QWERTY-tangentbord.

Programmet Swype som läser av en svepning hit och dit över tangentbordet och gissar vad ordet kan tänkas vara. Tror jag, det här är ett program som jag inte har. (Men videon ser lockande ut.)

Swiftkey som har (tror jag) grammatikregler också för förbättrade gissningar. Tre ordförslag dyker upp ovanför bokstäverna. (Ballt!) Fungerar jättebra men kräver extra mycket tittande och interagerande med skärmen. (NYTT: sedan juni 2012 finns en xkcd-strip om Swiftkey!)

Och sedan förstås det som fungerar bra för mig när jag inte har färdiga ordlistor – exempelvis när jag skjuter in ett ord på främmande språk mitt i en mening. Ett tyskt ord i en engelsk mening kanske. När jag bär en en kopp kaffe i andra handen.

Graffiti.